Adviseur, Coach, Management Professional John Baart:
Eindelijk was er dan de boekpresentatie op 16 mei 2024. De tijd tussen de eerste mededeling van Bart over het verschijnen het zijn boek tot aan de datum van zijn presentatie duurde ongeveer net zolang als de onderhandelingen voor de kabinetsformatie.
Tsja….en dan word je ook steeds nieuwsgieriger naar hetgeen Bart nu allemaal precies heeft geschreven over het leidinggeven aan een team als geheel. Voor een groot gedeelte van mijn carrière is dit namelijk ook mijn vakgebied geweest. Ook heb ik in die periode heel wat af gelezen, de nodige trainingen gevolgd én mijn eigen managementstijl ontwikkeld.
Nou…ik heb het boek in één keer uitgelezen en heb e.e.a. een aantal dagen laten bezinken om mijn bevindingen aan Bart te doen toekomen. Dat had ik hem ook beloofd!
‘Het Groepswezen’ is wat mij betreft een helder boek én het leest heel gemakkelijk. Ook met herkenbare en humoristische passages. Kort samengevat vind ik ‘Het Groepswezen’ een basiswerk wat je helpt om meer inzicht te krijgen in wat er én waarom het nodige zich afspeelt in een groep. Belangrijk daarbij is de aansluiting te blijven houden. Wanneer je te hard van stapel loopt, dan verlies je de aansluiting.
Gedragsverandering is een fragiel proces dat in ‘natuurlijke’ fases dient te verlopen. En dat vergt echt wel de nodige tijd. Elke fase heeft tijd nodig en stelt specifieke eisen aan de (team)manager. Mijn ervaring is in ieder geval dat je er allereerst voor dient te zorgen dat je er één van hun wordt. Ik bedoel natuurlijk van de groep. Ik zeg wel eens “eerst vriendjes worden om draagvlak te creëren”. Hiermee voorkom je onbegrip, cynisme en zelfs weerstand. Ook moet het allemaal niet te langzaam gaan, dan treedt er energieverlies op en ga je kansen missen. En blijf je mensen op een natuurlijke wijze betrokken houden.
Wanneer je veranderingen als een uitdaging ziet en een groep succesvol als een “mensenmens” wilt aansturen dan is het boek ‘Het Groepswezen’ een mooie eerste (basis)handleiding voor leidinggevenden die zich afvragen hoe ze het beste uit hun medewerkers kunnen halen. Ook na de vele teamtrajecten die ik in mijn carrière heb mogen begeleiden voegt dit boek van Bart mooie inzichten toe.
Ook de titel en de consequent gebruikte term ‘groepswezen’ is wat mij betreft terecht, want samenwerken binnen een groep wordt pas relevant als men een gezamenlijke taak heeft en als groep een gezamenlijke resultaat heeft te behalen. Wanneer medewerkers in een team worden geconfronteerd met ingrijpende veranderingen, zoals een reorganisatie is het namelijk van groot belang te weten te komen wat voor angsten deze veranderingen bij de (individuele) medewerkers teweeg kunnen brengen. Belangrijk is dan dat aandacht geven aan de groep als geheel een eerste goede stap is om sowieso draagvlak te creëren maar ook om een goed beeld te krijgen wat er zoal binnen de groep leeft.
Zelf ben ik jarenlang op deze manier als (team)manager werkzaam geweest binnen verschillende teams. Ook heb ik regelmatig (team)managers aan het werk gezien vanuit hun kamer (vaak met de deur dicht) met data en de nodige cijfers waarbij naar mijn mening volledig voorbij werd gegaan aan de daadwerkelijke situatie op de werkvloer. Juist deze categorie (team)managers kunnen m.i. veel van het boek ‘Het Groepswezen’ van Bart leren, tenzij zij zich als ‘harde saneerder’ willen blijven opstellen, zonder daarbij oog te hebben voor menselijk kapitaal. Tsja….die zijn er helaas ook!
Wanneer je een team leert zien zoals Bart dat schetst als een aparte entiteit die de groep op zichzelf is dan krijg je m.i. ook meer grip op gedoe, zoals onverklaarbaar gedrag. Veel (team)coaches en -leiders proberen hun teams bij te sturen en zitten bovenop processen. Vaak speken ze mensen individueel aan of proberen ze hun teams richting het gewenste doel te trekken of te duwen maar dit gaat volledig voorbij aan het faciliteren van samenwerking, zoals Bart dat m.i. bedoelt. Faciliteren van samenwerking (de juiste aandacht geven aan het groepswezen) is namelijk iets anders dan het leiden of coachen van individuen.
Soms wordt weleens gezegd dat het een kunst is om met zo min mogelijk woorden zoveel mogelijk te zeggen, maar dat lukt mij helaas niet. Toch ga ik mijn bevindingen over Bart’s boek nu wel afronden met een korte ‘algemene’ conclusie en wel dat ik dit boek ook wel geschreven zou kunnen hebben. Dan wel met de kanttekening dat het dan tweemaal zo dik zou zijn en met vele praktijkvoorbeelden.
Nou Bart, mijn complimenten voor de wijze waarop je dit boek hebt opgezet. Ook de onderverdeling in de drie fases ‘Kennismaking met het groepswezen’, ‘De draai’ en ‘Foutmeldingen’ vind ik erg praktisch. De laatste fase is ook nog eens een mooie checklist voor zaken die (nog) niet goed lopen.
Tot slot laat ik je weten dat ik dit boek verder zal aanbevelen binnen mijn eigen organisatie. Ook lijkt het mij erg leuk om eens verder te “bomen” over onze beide (praktijk) ervaringen. Nogmaals proficiat met de ‘geboorte’ van jouw boek ‘Het Groepswezen’
Succes verder!
John Baart, Adviseur, Coach, Management Professional én Vriend
Email: [email protected]
Site: www.bartvandervelpen.nl